VBS De Parel Donk

De Parel Donk

schoolgebouw de parel donk
schoolgebouw de parel donk

Kleuter- en basisschool Donk
Directie: Myriam Faelens

 • Donkstraat 118
  9990 Maldegem

 • 050 71 15 62

 • vbsdeparel@maricolen.be

Welkom bij VBS De Parel!

Nieuws

Wij zijn een trooper school

Dit is een website waarmee u bij allerlei online shops kan winkelen én in 1 klap gratis onze school steunt.

GRATIS, hoe kan dat?

De aangeboden webshops, en dat zijn er heel wat, geven ons gemiddeld 5% commissie op jouw aankopen als je via onze Trooper pagina naar hun sites gaat en iets koopt. Het kost jou dus niks extra!

Stel, je koopt iets van 50 euro via onze pagina, dan krijgen wij daarvoor 2.5 euro!

Hoe ga je te werk?

 1. Je gaat naar de webpagina van Trooper en bij vereniging klik je vbs De Parel aan. Of ga rechtstreeks naar be/vbsdeparel
 2. Je kiest je shop en klikt op de banner. De link weet dat jij ons wil steunen.
 3. Je doet gewoon je aankoop zoals altijd, zonder een euro extra te betalen.
 4. Jij ontvangt je bestelling – wij ontvangen automatisch ons percentje!
 5. Je krijgt een mailtje met het bedrag dat onze school zal krijgen.
  Wil je je bestelling nog terugsturen? Dit is geen probleem. De bevestiging van het bedrag komt pas op onze rekening op het moment dat de retourperiode voorbij is.

jaarthema

De toekomstdroom

In ‘de toekomstdroom’ gaan we op reis door de tijd. Milieu problematieken worden op een speelse en ludieke wijze naar voren gebracht. Daarnaast is het ook een warme oproep tot naastenliefde, ongeacht wie of wat je bent.

We zetten 6 ‘duurzame ontwikkelingsdoelen’ in de kijker. Dit zijn 6 van de 17 doelen die door alle lidstaten van de VN vooropgesteld zijn om tegen het jaar 2030 te halen.

Tijdens ‘curieuzeneuzen’ stellen we ons jaarthema graag voor samen met Violet, Roos, Lily, Kaspar, Khalida en Johannes.

scholenveldloop

29 september was niet enkel de dag van de sportclub, het was eveneens de dag waarop de scholenveldloop in Maldegem plaats vond. Dat was beslist geen toeval. Ook voor onze school namen er een aantal leerlingen deel. Ze trotseerden regen en wind en gaven het beste van zichzelf met de Olympische gedachte in hun achterhoofd. Proficiat aan deze toppertjes!

Klassen

Werking

Welkom bij VBS De Parel.

We willen een innovatieve school zijn, waar elk kind zich goed voelt en de kans krijgt op zijn/haar ontwikkelingsniveau te groeien.

Onze school telt drie menggroepen en laat dat nu net een grote troef zijn. Door menggroepen te organiseren wordt er sterk ingezet op relationele vaardigheden en op het zelfregulerend vermogen van onze leerlingen. Kinderen spelen, werken en leren van en met elkaar. Onze kinderen leren al snel om zelfstandig te functioneren en zichzelf te organiseren. Dit alles in de veilige omgeving van de klasgroep. Bovendien laten menggroepen toe dat leerlingen op een hoger of lager niveau kunnen werken binnen dezelfde klasgroep, er kan dus sterk gedifferentieerd worden. De ontwikkeling van elk kind verloopt nu eenmaal anders.

Een zeer waardevolle werkvorm die in onze menggroepen vaak ingezet wordt is peer-teaching. Hierbij worden leerlingen die bepaalde competenties reeds verworven hebben ingezet als ‘student-lesgever’. Een werkvorm waarbij zowel ‘de lesgever’ als de leerling baat heeft. Zo verhoogt peer-teaching naast zelfstandigheid de motivatie om te leren en het zelfvertrouwen bij de kinderen.

Op onze school geloven gemotiveerde leerkrachten in de mogelijkheden van elk kind. Om die mogelijkheden alle kansen te geven doen we op onze school aan team-teaching. Dit laat ons toe om beter in te spelen op de individuele noden van elk kind. Bovendien kan elke leerkracht zijn eigen kennis en talenten ten volle gebruiken en kan de andere leerkracht aanvullen vanuit zijn/haar expertise.

In de kleuterklas werken we rond bepaalde thema’s. De thema’s worden gekozen en ingevuld vanuit de interesse van de kinderen. En die lijn wordt doorgetrokken in de lagere school door onze projectwerking. Door aan te sluiten bij de belevingswereld van onze kinderen en hen te laten zien waarom iets belangrijk is wek je interesse en laat je leerlingen nadenken over het doel en het nut van de leerstof. Dat zorg op zijn beurt voor meer leerplezier.

De school beschikt ook over een tuin. Daar kan je onze kleuters dagelijks terugvinden. Ook het lager maakt dankbaar gebruik van de buitenruimte. Dit is niet alleen leuk maar ook goed voor de psychische en fysieke gezondheid van onze leerlingen. Bovendien blijkt onder andere dat met meer sport en spel, meer beweging, een beter lichaamsbesef en meer vrije speeltijd leerlingen cognitief beter kunnen presteren. Basisschoolleerlingen die buiten hebben gespeeld gedragen zich beter in de klas en zijn taakgerichter. Daarnaast presteren kinderen die tijdens het leren hun lichaam gebruiken beter in de les.

Tot slot willen we vanuit een sterke betrokkenheid tussen leerlingen, leerkrachten, ouders en de buurt komen tot een uniek samenhorigheidsgevoel.

Praktische info

Schooluren

Voormiddag (behalve op woensdag)
Start ochtendopvang07:00
Zachte landing08:25 – 08:40
Start van de lessen08:40
Speeltijd voormiddag10:20 – 10:35
Einde van de lessen11:50
Woensdag
Start ochtendopvang07:00
Zachte landing08:10 – 08:25
Start van de lessen08:25
Speeltijd voormiddag10:05 – 10:20
Einde van de lessen12:00
Middagopvang12:00 – 17:30
Namiddag
Opening poort13:10
Start van de lessen13:25
Speeltijd15:30 – 15:45
Einde van de lessen15:45
Avondopvang16:00 – 18:00

Kinderopvang

Voormiddag
ma-di-do-vr7:00-8:25
woensdag7:00 – 8:10
Namiddag
ma-di-do-vr16:00 – 18:00
woensdag12:00 – 17:30

Kalender

Bekijk binnenkort hier onze activiteiten voor dit schooljaar

Maaltijden

Documenten

Hier vind je binnenkort documenten van onze school

Partners

medewerkers

schoolbestuur

schoolraad

ouderraad

CLB

Inschrijven

Inschrijvingen De Parel

Wilt u graag uw kind inschrijven in onze school?

Vul dan hier de belangrijkste gegevens alvast in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.

Data ontdekdagen 2021-2022

 • 19 oktober 2021
 • 7 december 2021
 • 8 februari 2022
 • 15 maart 2022
 • 3 mei 2022
 • 21 juni 2022

U bent telkens welkom van 8.45 uur tot 10.05 uur.

Instapinfo

Kleuters moeten de leeftijd van 2 jaar en 6 maanden bereiken vooraleer ze naar school mogen. Als ze jonger zijn dan 3 jaar worden ze slechts in de school toegelaten vanaf de instapdatum na hun inschrijving. Vanaf 3 jaar kan een kind op elk ogenblik op school starten na inschrijving.

Overzicht van de instapdata:

 • kleuters geboren t.e.m. 1 maart 2019 kunnen starten op 1 september
 • kleuters geboren t.e.m. 8 mei 2019 kunnen starten op 8 november
 • kleuters geboren t.e.m. 10 juli 2019 kunnen starten op 10 januari
 • kleuters geboren t.e.m. 1 augustus 2019 kunnen starten op 1 februari
 • kleuters geboren t.e.m. 7 september 2019 kunnen starten op 7 maart
 • kleuters geboren t.e.m. 19 oktober 2019 kunnen starten op 19 april
 • kleuters geboren t.e.m. 30 november 2019 kunnen starten op 30 mei

Contact

schoolgebouw de parel donk

Kleuter- en basisschool Donk
Directie: Myriam Faelens

 • Donkstraat 118
  9990 Maldegem

 • 050 71 15 62

 • vbsdeparel@maricolen.be

Stuur ons een mailtje

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.