VBS De Parel Donk

De Parel Donk

schoolgebouw de parel donk

Kleuter- en basisschool Donk
Directeur: Christel Pauwels

 • Donkstraat 118
  9990 Maldegem

 • 050 71 15 62

 • vbsdeparel@maricolen.be

Welkom bij VBS De Parel!

Nieuws

Werken in de schooltuin = teamwork !

Tijdens de kerstvakantie was er naast ontspanning voor de leerkrachten ook tijd voor inspanning. We namen samen met een tuinspecialiste de wilgenhut onder handen en vormden een met de takken een natuurlijke afsluiting rond de zone waar we in de toekomst onze buitenklas willen oprichten.

Ondertussen was het een ideaal moment om grote schoonmaak te houden in de tuin. We verzetten heel wat werk en na de vakantie waren heel wat jongens en meisjes verwonderd. Op naar het voorjaar om alles opnieuw groen te zien worden.

Dankjewel aan de leerkrachten, personeelsleden en alle andere helpers (zelfs een oud-leerling).

https://photos.app.goo.gl/Mi8p2f4ajCisBE2U9

We hebben gewonnen !

Kilo’s batterijen werden meegebracht naar school. Ons doel was 480 kg te verzamelen en kans te maken op een gratis duikelrek van Bebat.

We dachten dat het ons nooit zou lukken maar de ene na de andere ton werd gevuld en in december kregen we het nieuws te horen dat we gewonnen hadden.

We kijken al uit naar het duikelrek in de tuin van onze school.

Dankjewel aan groot aan klein, aan iedereen die 1 of heel veel kilootjes batterijen meebracht.

Warmste wandeling.

Wat een dag …

Op donderdag 21 december zetten alle jongens en meisjes hun beste beentje voor om te wandelen voor de Warmste Week. Wat een geslaagde dag …ondanks het bijzonder slechte weer konden we samen genieten van een ongelooflijke sfeer ! De oudsten legden 14 km af in weer en wind ..een superknappe prestatie !

Wat zijn we fier op onze kleuters en leerlingen !

Dankjewel aan alle ouders en sponsors. We konden op het Zand in Brugge maar liefst 2700 euro afgeven.

Het was een ongelooflijk geslaagde dag ! DIKKE MERCI

Ik strap, jij strapt …we strapten SAMEN !

Op vrijdag 22 september strapten we samen !

Foto’s zijn te vinden op de pagina klassen – de parel – schoolactiviteiten .

Juf Mieke is onze duurzame held !

Van 18 tot 25 september is het “Week van de Duurzame Gemeente”. Alle duurzame helden worden die week in de kijker gezet. We nomineerden juf Mieke voor haar acties bij ons op school. De voorbije jaren werkten we rond de SDG’s en leerden we deze doelen veel beter kennen. Juf Mieke zorgde ervoor dat de duurzaamheidsmicrobe bij ons als collega’s ook kriebelde en dat we heel wat actiepunten nu verder zetten !

Proficiat voor ons ben jij dé duurzame held van de gemeente !

Je collega’s.

Wij zijn een trooper school

Dit is een website waarmee u bij allerlei online shops kan winkelen én in 1 klap gratis onze school steunt.

GRATIS, hoe kan dat?

De aangeboden webshops, en dat zijn er heel wat, geven ons gemiddeld 5% commissie op jouw aankopen als je via onze Trooper pagina naar hun sites gaat en iets koopt. Het kost jou dus niks extra!

Stel, je koopt iets van 50 euro via onze pagina, dan krijgen wij daarvoor 2.5 euro!

Hoe ga je te werk?

Je gaat naar de webpagina van Trooper en bij vereniging klik je vbs De Parel aan.

ontdekdagen

Is uw nieuwsgierigheid gewekt na het bekijken van het filmpje en het grasduinen door de website…

Jullie zijn welkom op de ontdekdagen van schooljaar 2023-2024 tussen 9.00 uur en 10.20 uur :

 • vrijdag 20 oktober 2023
 • vrijdag 15 december 2023
 • vrijdag 26 januari 2024
 • vrijdag 22maart 2024
 • vrijdag 26 april 2024
 • vrijdag 21 juni 2024

jaarthema

Het komende schooljaar werken we rond het boek “De geluksvogels” van Leo Bormans.

Het leven is niet elke dag een feest. Soms voelen we ons boos, verdrietig of bang en lijkt geluk veraf. Geluk komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. Vaak moeten we er bewust naar op zoek gaan. Geluk gaat verder dan de kriebel die je in je buik voelt wanneer je een cadeautje krijgt. Echt geluk is lekker warm, het doet je dromen, geeft energie, is besmettelijk.

De gekke vogels uit het boek zijn allemaal op zoek naar geluk. Sporo maakt leuke plannen, Dipper leert op een andere manier naar zichzelf te kijken… Ze vertellen een verhaal, stellen je een vraag, geven je een duwtje in de rug om jezelf beter te leren kennen.

Wat is geluk voor jou? Laat je verwonderen en volg de geluksvogels.

Bij elke curieuzeneuzen stellen we voor wat we deden in de verschillende groepen rond “geluk”.

Klassen

Schoolteam

Welkom bij ons op school !

Werking

Welkom bij VBS De Parel.

We willen een innovatieve school zijn, waar elk kind zich goed voelt en de kans krijgt op zijn/haar ontwikkelingsniveau te groeien.

Onze school telt drie menggroepen en laat dat nu net een grote troef zijn. Door menggroepen te organiseren wordt er sterk ingezet op relationele vaardigheden en op het zelfregulerend vermogen van onze leerlingen. Kinderen spelen, werken en leren van en met elkaar. Onze kinderen leren al snel om zelfstandig te functioneren en zichzelf te organiseren. Dit alles in de veilige omgeving van de klasgroep. Bovendien laten menggroepen toe dat leerlingen op een hoger of lager niveau kunnen werken binnen dezelfde klasgroep, er kan dus sterk gedifferentieerd worden. De ontwikkeling van elk kind verloopt nu eenmaal anders.

Een zeer waardevolle werkvorm die in onze menggroepen vaak ingezet wordt is peer-teaching. Hierbij worden leerlingen die bepaalde competenties reeds verworven hebben ingezet als ‘student-lesgever’. Een werkvorm waarbij zowel ‘de lesgever’ als de leerling baat heeft. Zo verhoogt peer-teaching naast zelfstandigheid de motivatie om te leren en het zelfvertrouwen bij de kinderen.

Op onze school geloven gemotiveerde leerkrachten in de mogelijkheden van elk kind. Om die mogelijkheden alle kansen te geven doen we op onze school aan team-teaching. Dit laat ons toe om beter in te spelen op de individuele noden van elk kind. Bovendien kan elke leerkracht zijn eigen kennis en talenten ten volle gebruiken en kan de andere leerkracht aanvullen vanuit zijn/haar expertise.

In de kleuterklas werken we rond bepaalde thema’s. De thema’s worden gekozen en ingevuld vanuit de interesse van de kinderen. En die lijn wordt doorgetrokken in de lagere school door onze projectwerking. Door aan te sluiten bij de belevingswereld van onze kinderen en hen te laten zien waarom iets belangrijk is wek je interesse en laat je leerlingen nadenken over het doel en het nut van de leerstof. Dat zorg op zijn beurt voor meer leerplezier.

De school beschikt ook over een tuin. Daar kan je onze kleuters dagelijks terugvinden. Ook het lager maakt dankbaar gebruik van de buitenruimte. Dit is niet alleen leuk maar ook goed voor de psychische en fysieke gezondheid van onze leerlingen. Bovendien blijkt onder andere dat met meer sport en spel, meer beweging, een beter lichaamsbesef en meer vrije speeltijd leerlingen cognitief beter kunnen presteren. Basisschoolleerlingen die buiten hebben gespeeld gedragen zich beter in de klas en zijn taakgerichter. Daarnaast presteren kinderen die tijdens het leren hun lichaam gebruiken beter in de les.

Tot slot willen we vanuit een sterke betrokkenheid tussen leerlingen, leerkrachten, ouders en de buurt komen tot een uniek samenhorigheidsgevoel.

Praktische info

Schooluren

Voormiddag (behalve op woensdag)
Start ochtendopvang07:00
Zachte landing08:25 – 08:40
Start van de lessen08:40
Speeltijd voormiddag10:20 – 10:35
Einde van de lessen11:50
Woensdag
Start ochtendopvang07:00
Zachte landing08:10 – 08:25
Start van de lessen08:25
Speeltijd voormiddag10:05 – 10:20
Einde van de lessen12:00
Middagopvang12:00 – 17:30
Namiddag
Opening poort13:10
Start van de lessen13:25
Speeltijd15:30 – 15:45
Einde van de lessen15:45
Avondopvang16:00 – 18:00

Opvangpersoneel

                  Vicky en Chantal

Voormiddag
ma-di-do-vr7:00-8:25
woensdag7:00 – 8:10
Namiddag
ma-di-do-vr16:00 – 18:00
woensdag12:00 – 17:30

Kalender

Een blik op onze kalender voor het komende schooljaar.

Kalender 23-24

Maaltijden

Partners

medewerkers

schoolbestuur

schoolraad

ouderraad

CLB

Inschrijven

Inschrijvingen De Parel

Wilt u graag uw kind inschrijven in onze school?

Stuur een mail naar vbsdeparel@maricolen.be

Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.

Data ontdekdagen 2022-2023

 • 20 oktober 2023
 • 15 december 2023
 • 26 januari 2024
 • 22maart 2024
 • 26 april 2024
 • 21 juni 2024

U bent telkens welkom van 9.00 uur tot 10.20 uur.

Instapinfo

Kleuters moeten de leeftijd van 2 jaar en 6 maanden bereiken vooraleer ze naar school mogen. Als ze jonger zijn dan 3 jaar worden ze slechts in de school toegelaten vanaf de instapdatum na hun inschrijving. Vanaf 3 jaar kan een kind op elk ogenblik op school starten na inschrijving.

Overzicht van de instapdata:

Contact

Kleuter- en basisschool Donk
Directie: Christel Pauwels

 • Donkstraat 118
  9990 Maldegem

 • 050 71 15 62

 • vbsdeparel@maricolen.be

Stuur ons een mailtje

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.